THE STORY OF US (PBRCD002):
”ASJO är utan tvekan ett suveränt bra storband, faktiskt det bästa jag hört på mycket länge. Om jag tyckte att förra årets debutalbum ”Point Of View” var bra – och det tyckte jag — vad ska jag då ta till för lovord för efterföljaren ”The Story Of Us” … I brist på bättre nöjer jag mej med ett ”WOW!”
Smålänningen
*
SMÅLÄNNINGEN
Kompositören, arrangören och trumpetaren Ann-Sofi Söderqvist ser det som en ära att få leda ett eget storband, ASJO (Ann-Sofi Söderqvist Jazz Orchestra). Hon har all anledning att känna stolthet av samma skäl, för ASJO är utan tvekan ett suveränt bra storband, faktiskt det bästa jag hört på mycket länge. Om jag tyckte att förra årets debutalbum ”Point Of View” var bra – och det tyckte jag — vad ska jag då ta till för lovord för efterföljaren ”The Story Of Us” … I brist på bättre nöjer jag mej med ett ”WOW!” Bandet, som har ett konstant kraftfullt tryck i de olika blåssektionerna och ett tajt komp, rymmer dessutom en rad fina solister. Bland dom sångerskan Lena Swanberg. Som titeln antyder tar albumet lyssnaren med på en intressant resa in i historien om ASJO.(Pitch Blue Records/Plugged Music)
Kåbe Lidén 2013-08-26
”Hvis ASJO er standarden for jazzens big band-tilstand, så ser det fantastisk ud.”
Niels Overgård JAZZNYT.com (Danmark)
*
JAZZNYT.com (dansk blog)
ASJO: Point of view (Pitchblue Records)
Danske big band-plader er ofte defineret ud fra en medvirkende gæstekunstner. Der er selvfølgelig enkelte undtagelser. Selv i det lys er det ret opsigtsvækkende at svenske Ann-Sofi Söderqvist for andet år i træk har lavet et big band album i eget navn. Hun har både komponeret, arrangeret musikken og står tilmed i spidsen som dirigent. Hun er rundet af den big band-tradition der har fostret giganten Gil Evans og siden Maria Schneider. Det er gennemkomponeret musik hvor der både er tanke og sjæl i musikken. Hun lader sig ikke begrænse af inspiration og breder sig mere ud end til Evans og Schneider traditionen. Ann-Sofi Söderqvist har både funk og klassisk musik inde under huden og bruger dem som redskaber i musikken, ligeså vel som f.eks. folkemusik. Hun viser et kæmpe overblik og overskud i musikken.
ASJO: The story of us (Pitchblue Records)
På de to albums har hun på trods af, at der halvandet år mellem indspilningerne holdt fast i den samme besætning. Undervejs hører vi fine soli fra bl.a. Karin Hammar (trombone), Karl-Martin Almqvist (tenorsax), Alberto Pinton (barytonsax), Karl Olandersson (trompet) og ikke mindst sangerinden Lena Swanberg. Hun står i front på flere numre, hvor hun med en lækker og indladende tone rammer perfekt ned i Söderqvists musik. Ann-Sofi Söderqvist Jazz Orchestra eller ASJO spiller knivskarpt og veloplagt. Der er både storladne klangflader og fortættede stemninger. Der er pop og moderne kompositionsmusik. Hvis ASJO er standarden for jazzens big band-tilstand. Så ser det fantastisk ud. Dejligt at der er nogen der formår at skabe nutidig big band-musik med respekt for tradition og håndværk. Vigtigst af det hele er at det aldrig bliver kedeligt. Det er svært at fremhæve det ene album fremfor det andet. De hænger meget godt sammen.
Skrevet for 15th January 2013 af Niels Overgård
”The Story Of Us” kan vara årets svenska jazzskiva.”
Kristianstadsbladet
*
Kristianstadsbladet
Ystads Allehanda
Trelleborgs Allehanda
Erikssons Kultursidor (blogg)
ASJO
The Story Of Us
(Pitch Blue)
Först klangerna. Hör så fint blåstonerna klingar med och mot varann.
Spännande sen när blåssektionen tjattrar och kommenterar när någon saxofonist, som Alberto Pinton eller Karl-Martin Almqvist, tar ett solo.
I ”Fire” snärtar blåsriffen till så rappt att det kunde vara en James Brown-inspelning.
Jonas Holgersson, trummor, och Pär-Ola Landin, bas, driver på och får ”In The Basement” att svänga som ur-storbandsjazz.
Titelspåret ”The Story Of Us” är stämningsfullt och vackert med bluesig smärta.
Lena Swanbergs röst bär både toner och ord. Hennes sång förvandlar de ojämna raderna till jazzmelodier.
ASJO står för Ann-Sofi Söderqvist Jazz Orchestra. Hon har komponerat, arrangerat, skrivit texter och spelar ett flygelhornssolo som fördjupar tankarna bakom musiken.
”The Story Of Us” kan vara årets svenska jazzskiva.
Bengt Eriksson (KB/YA/TA 2013)
”en av årets bästa svenska skivor!”
”Söderqvist skriver fenomenalt för sin orkester”
”Det är kraftfullt och poetiskt på samma gång”
”Solistiskt är detta ett drömband”
OJ
*
Orkesterjournalen
Nr 4, 2013
ASJO (Ann-Sofi Söderqvist Jazz Orchestra)
The Story of Us
Pitch Blue Records/Plugged
4. The story of us är skiva nummer två med Ann-Sofi Söderqvists storband. Söderqvist skriver fenomenalt för sin orkester. Hon balanserar den stora orkesterns kraft och dynamik med det finstilta och subtila. Det är kraftfullt och poetiskt på samma gång – och ganska snirkligt. Till storbandet adderar hon Lena Swanbergs röst. Kompositionerna är kanske inte några man visslar på, men de har ändå en inneboende harmonisk och melodisk skönhet.
Solistiskt är detta ett drömband, fullt i klass med Stockholm Jazz Orchestra. Varje musiker talar med egen dialekt: jämför bara trombonsolisterna Lisa Bodelius, Karin Hammar och Dicken Hedrenius med varandra. Söderqvist har skrivit med bestämda solister i åtanke. Hon nämner Ellington, och berättar att hon också inspirerats av den klassiska musiken och av nutida kompositörer som Takemitsu och Pärt, något jag har svårt att höra faktiskt. Om Arvo´s Game är en hyllning till Pärt, så lyckas i alla fall inte jag upptäcka beröringspunkterna.
Elva låtar består CD:n av. Varför inte göra slumpvisa nedslag och upptäcka till exempel den (just) drömska Dreaming, den sugande Weird Blues med Johan Christofferssons böjliga altsax, eller In the basement där Alberto Pintons skönt mustiga barytonsax blir till en hyllning till Mingus Moanin´. Och över alltihop – eller åtminstone över sex av låtarna – svävar Lena Swanbergs vackra stämma.
Det finns mycket att upptäcka på The story of us, en av årets bästa svenska skivor!
Jörgen Östberg
”Ann-Sofi Söderqvist har mästarens handlag med form och klang”
Trelleborgs Allehanda
*
Trelleborgs Allehanda
ASJO
(Ann-Sofi Söderqvist Jazz Orchestra)
The Story of Us
(Pitch Blue Records)
4. Ett storband med personlig touche är en raritet. Ann-Sofi Söderqvist har mästarens handlag med form och klang, tydligast i drömska ”Remembering Frida” och ”Dreaming”.
När lyriken skrivs direkt på engelska, som i trösterika ”I Want to Stand Strong”, firar hon triumfer även som konstfull ordmålare – och därtill som lyrisk flygelhornist.
Ytterligare hopp och värme förmedlas av Lena Swanbergs innerliga röst och Lisa Bodelius trombon i ”Prayer”, om att efter Uøya se hopp i, eller trots, den yttersta svärtan.
ASJO är hoplödd av fullblodssolister, och de mångskiftande styckena är prima solounderlag. ”Fire” och ”Wham!” sätter saxarna på funkspåret. Tenoristen Karl-Martin Almqvists jazzretorik övertygar i ”Arvo´s Game”. Långsamma, Ellingtonska ”Weird Blues” inramar ett par av orkesterns ljusare röster, svängande ”In the Basement” några av de mörkare. I alla avseenden målar Söderqvist en rik palett.
Sven Bjerstedt 2013-09-04
”ett sprakande vitalt storband”
”mycket personlig profil”
”ASJO flödar av musikalisk energi och överraskande infall”
Länstidningen Z Östersund
*
Länstidningen Z Östersund
Ann-Sofi Söderqvist
ASJO – The Story of Us
(Pitch Blue Records)
Den mångkunniga Ann-Sofi Söderqvist, trumpetare, kompositör och arrangör, leder sedan några år ett sprakande vitalt storband, ASJO, som med ett mycket varierat låtmaterial presenterar sig på skivan ”ASJO – The Story of Us”.
Det är en häftig och ganska fräck blandning av låtar med storbandsswing, blues, ballader, symfoniskt och lätt experimentellt, allt komponerat och arrangerat för utvalda solister (bland andra Karin Hammar, Karl Olandersson, Dicken Hedrenius och Karl-Martin Almqvist) i ett storband med mycket personlig profil.
ASJO flödar av musikalisk energi och överraskande infall.
LO Rindberg
”högsta betyg!”
Smålandstidningen
*
Smålandstidningen
ANN-SOFI SÖDERQVIST JAZZ ORCHESTRA
Asjo
Plugged Records
5. Det här är ett fullbesatt 19-manna storband som kompositören och jazztrumpetaren Ann-Sofi Söderqvist bildade för tre år sedan och det minsta man kan säga är att det är stjärnspäckat. Nu kommer andra cd:n efter den kritikerrosade ”Point of View” och även här sitter det som det bör.
Den begåvade ledaren presenterar ett nytt koncept. Varje stycke är skrivet för två huvudsolister, exempelvis den otroligt svängiga ”In the Basement” med Alberto Pinton barytonsax och Dicken Hedrenius trombon. Och själv tar Ann-Sofi fram flygelhornet i ”I Want to Stand Strong” där också Lena Swanberg är vokalist. Vi finner även andra kända namn som trombonisterna Karin Hammar och Lisa Bodelius. De kvinnliga jazzmusikerna flyttar tack och lov fram sina positioner och här är ytterligare ett mycket bra exempel, högsta betyg!
Göran Engström (Höglandstidningarna)
”en kompositör av yttersta internationella klass”
”förnämliga soloinsatser”
“Allt sitter som det ska, och ensemblespelet – ibland förstärkt med ordlös sång av Lena Swanberg – är trots stundtals ganska häftiga utmaningar perfekt.”
DigJazz
*
DigJazz
Storband som bjuder på häftiga utmaningar och förnämliga solister
Ann-Sofi Söderqvist Jazz Orchestra
The Story of Us
(Pitchblue Records/Plugged)
3. Storbandet ASJO, det vill säga Ann-Sofi Söderqvist Jazz Orchestra, bildades 2010 och debutplattan, ”Point of View”, spelades in året därpå. Nu är det dags för ett nytt album och manskapet är exakt detsamma den här gången. Och precis som då har Ann-Sofi komponerat och arrangerat allt material. Hon har gått ytterst noggrant fram och inte lämnat något åt slumpen. Allt sitter som det ska, och ensemblespelet – ibland förstärkt med ordlös sång av Lena Swanberg – är trots stundtals ganska häftiga utmaningar perfekt.
De elva nummer Söderqvist har totat ihop är av tämligen disparat slag, alltifrån något så när traditionell storbandsjazz till kompositioner med smak av såväl Norden och nutida klassisk musik som Afrika. Enligt mitt tycke är ”spridningen” lite väl stor. Somliga arrangemang känns också aningen överbelastade, vilket gör att musiken har lite svårt att lyfta.
Det som framför allt gör att man tar ”The Story of Us” till sitt hjärta är en rad förnämliga soloinsatser. De bägge tenoristerna Karl-Martin Almqvist och Robert Nordmark är ypperliga och Alberto Pintons festliga barytonsax i ”In the Basement” är plattans höjdpunkt. Andra som gör fint ifrån sig vid solistmikrofonen är trombonisterna Karin Hammar, Lisa Bodelius och Dicken Hedrenius, pianisten Harald Svensson, som vi hör alldeles för sällan numera, och – inte minst – Ann-Sofi själv, som trakterar flygelhorn i den vackra ”I Want to Stand Strong” i ett arrangemang som för tankarna till hennes kollega på andra sidan Atlanten, Maria Schneider.
Jag tror att Ann-Sofi, som utan tvekan är en kompositör och arrangör av yppersta internationella klass, skulle lyckas ännu bättre, om hon inte vore så ambitiös. Hennes seriositet är naturligtvis beundransvärd, men ibland kan det bli lite väl mycket av den varan också.
Jan Olsson
”Här finns kraft och dramatik, men även ett rikt mått av ömhet och stor värme.”
Jönköpingsposten
*
Jönköpingsposten
ASJO
The Story of Us
Pitch Blue Records/Plugged Records
4. Här kommer kompositören, arrangören, kapellmästaren och trumpetaren Ann-Sofi Söderqvists andra cd. Det är ett stjärnspäckat storband hon leder, med ett lite speciellt uttryck och en särskild attityd. Jag vet inte om det finns ett kvinnligt sätt att göra storbandsmusik. Men ändå tycker jag att Ann-Sofis sätt att instrumentera och balansera sektionerna har en känslighet som man ibland saknar hos en del manliga bandledare. Det finns i lägen drag av konstmusik i hennes lite minimalistiska kompositioner. Här finns kraft och dramatik, men även ett rikt mått av ömhet och stor värme.
Bo Levander
”Liksom (Maria) Schneider väver hon starka berättelser genom musiken.”
”Med en line-up av Sveriges storbandsgrädda kan resultatet inte bli annat än super.”
Lira
*
Lira
(Lira gillar)
The Story of Us
Pitch Blue Records/Plugged
Storbandsjazz. Oftast brukar jag lyssna på en skiva efter att ha hört en konsert. I det här fallet var det tvärtom – jag hade hunnit lyssna några varv, och sedan kom releasekonserten på Skansen i Stockholm. Och det som ibland kan låta lite hopgyttrat på en storbandsskiva delar i en livekonsert upp sig i enskilda musikers framträdanden och de olika instrumentradernas synliga insatser. Ann-Sofi Söderqvist är något så ovanligt som kompositör, arrangör och textförfattare till alla spåren på The story of us. Hon leder sin orkester med glädje och energi och ett precist, dansant handlag som påminner om amerikanska kollegan Maria Schneider. Liksom Schneider väver hon starka berättelser genom musiken. Som Prayer, om känslorna efter tragedin på Utöya, Remembering Frida, som handlar om konstnärerna Frida Kahlo och Diego Rivera, Weird Blues som suger och gungar eller I want to stand strong där Lena Swanbergs allvarliga röst skapar extra mening åt texten. Med en line-up av Sveriges storbandsgrädda kan resultatet inte bli annat än super. Enda invändningen är att jag hade önskat lite mer av tankarna bakom kompositionerna även i skivomslaget – de tankar som publiken fick ta del av från Sollidens scen i sommarkvällen.
Eva Nikell
”personlig och avklarnad musik”
”mycket tilltalande”
KURIREN (Finland)
*
KURIREN (Finland)
Musiknytt
”The Story of Us” (PBRCD002)
med ASJO, som skall utläsas Ann-Sofi Söderqvist Jazz Orchestra, leder oss till modern storbandsmusik. Det är personlig och avklarnad musik, som nog i grunden är gammal, god jazz med tema, rytm och solo. Men Ann-Sofi skriver med en bestämd solist i tankarna, med en fantasi som går över gränserna till andra genrer och gärna så att en text av klart poetisk karaktär bakas in i helheten. Då dessutom solisterna i mycket hög grad har anpassat sig – eller kanske valts för sin förmåga att ge soloinsatserna motsvarande lugn, innehåll och karaktär är resultatet en mycket tilltalande syntes. Kolla www.pitchbluerecords.com.
Åke Grandell 2013-11-06
”The Story of Us är bandets andra CD. Den första var strålande, och det är inte sämre nu, snarare tvärtom.”
”ASJO är mer än ett storband av traditionellt slag. Här finns drag av symfoniorkester som gör varje komposition på skivan till en symfonisk sats.
Musiken är kraftfull, men ändå avslappnad jazz med många sköna inslag och stor variation.”
Dalademokraten
*
Dalademokraten
ASJO
The Story of Us
Pitch Blue Records/Plugged
Jazz. ASJO står för Ann-Sofi Söderqvist Jazz Orchestra och är ett 19-mannaband fyllt av etablerade musiker och en sångerska. Ann-Sofi Söderqvist skriver all musik och text samt arrangerar.
The Story of Us är bandets andra CD. Den första var strålande, och det är inte sämre nu, snarare tvärtom. Bandet och musiken har satt sig, och blivit ännu stadigare.
Varje stycke är skrivet för en eller två huvudsolister, och med solister som Karin Hammar, trombon, Karl Olandersson, trumpet, Robert Nordmark, sax och ett antal till blir det musik som lever. För det vokala inslaget svarar Lena Swanberg, och hon gör här en fullödig insats.
CD:n blir en resa där vi möter många av de ledande musikerna i Sverige genom deras solon. I bandet finns en styrka och i de enskilda solisterna en variation som sätter prägel på musiken.
ASJO är mer än ett storband av traditionellt slag. Här finns drag av symfoniorkester som gör varje komposition på skivan till en symfonisk sats.
Musiken är kraftfull, men ändå avslappnad jazz med många sköna inslag och stor variation.
Lennart Götesson 2013-08-27
”ett av landets skickligaste storband”
”Ann-Sofi Söderqvist är en lysande kompositör och arrangör”
LJUSNAN
*
LJUSNAN
ASJO
The Story of Us
Pitch Blue Records/Plugged Records
v. 36 2013
ASJO, låter som en nysning när man uttalar det, men är förkortningen på ett av landets skickligaste storband vill jag påstå efter många avlyssningar av Ann-Sofie Söderqvist Jazz Orchestra´s nya skiva, den andra utgåvan sedan starten 2010. Ann-Sofi Söderqvist är en lysande kompositör och arrangör.
Allt skrivet och arrangerat med storbandsmusikens traditionella själ inneboende i hennes egna personligt formulerade orkesterklang.
Det är från en färgsprakande palett Ann-Sofi hämtat inspiration i skrivandet och arrangerandet. Vilket hon även visat tidigare i andra sammanhang.
Här är elva titlar med variation till innehåll. Och hon är inte bara detta. Hon är också en skicklig solist, vilket hon visar i I want to stand strong, med melodisk skönhet på flügelhorn. Med känsla och innerlig värme, vilket även sångsolisten Lena Swanberg ävenledes visar i denna låt. Lena som vi känner i Bollnäs som en av våra Hasselgård-stipendiater för några år sedan. Och hon har fått stor del av solistrollen i flera av skivans spår.
Som allra bäst för min del i den vackert skira Prayer, med balladsång som har ett sugande gung inneboende och där även Lisa Bodelius, trombon, spelar bra solo.
I efterföljande Remembering Frida, är Karin Hammar trombonist tillsammans med trumpetare Karl Olandersson solistiska läckerheter tillsammans med Lenas sång.
Även i titellåten The story of us, en mollstämd bluesfylld historia har Lena och gitarrist Amedeo Nicoletti i huvdrollen mitt fulla gillande. I rörligt gungande Rondo spelar Harald Svensson rikt broderande piano där även Lenas sång finns och hennes röst finner vi också i duett med Ann-Sofi i funk-rykande Wham!
Oj, vilket orkesterös, där deras röster fått något av samisk jojk över sig och där Magnus Blom på altsaxofon spelar förträffligt.
Ytterligare en Hasselgård-stipendiat finns med i orkestern, nämligen Pär-Ola Landin, vars bas har huvudrollen i smått dramatiska allvarliga men även lyriska Dreaming, med skickligt spel. Bandet innehåller många skickliga solister. Robert Nordmark med eldig tenorsax i fräscht spel i Fire. Alberto Pinton barytonsax och Mats ”Dicken” Hedrenius growlande trombon á la Joe ”Tricky Sam” Nanton i blesfyllt häftigt solospel i gungande In the basement och Karl-Martin Almqvist är lysande tillsammans med gitarrist Amedeo Nicoletti i häftiga Arvo´s game, som bildar skivfinal.
The story of us, är sannerligen en historia om just ASJO och Ann-Sofi Söderqvist i synnerhet. En berättelse om ett nitton personers storband i skickligt ensemblespel och enskilda medlemmar i bra solospel.
Thord Ehnberg
”en dialog mellan Söderqvists penna och de solister (och det komp) hon har valt att arbeta med”
”raffinemang”
DN
*
DN
Ann-Sofi Söderqvist Jazz Orchestra
”The story of us”. (Pitch Blue/Plugged)
4. Ett storband kan låta förvillande likt ett annat, som om individerna suddades ut. Men Ann-Sofi Söderqvist jobbar med just – individer. Precis som på förra skivan ”Point of view” är musiken på nya ”The story of us” en dialog mellan Söderqvists penna och de solister (och det komp) hon har valt att arbeta med, från Robert Nordmark i funkiga öppningsspåret ”Fire”, över flera spår med Lena Swanberg på sång, till Karl-Martin Almqvist och Amedeo Nicoletti i avslutande ”Arvo’s game”. Det finns också gott om fina mikroepisoder, som Karin Hammars unisona spel med Swanberg i ”Remembering Frida” och Alberto Pintons gräviga solo i ”In the basement”. Ett souligt anslag och den ofta beatbaserade rytmiken passar väl in och stör sällan, om aldrig, Söderqvists raffinemang.
Bästa spår: ”I want to stand strong”
Johannes Cornell 2013-08-21
”….återigen en intressant platta.”
Västerbottenskuriren
*
Västerbottenskuriren
ASJO
The Story of us
Pichblue
4. Ann-Sofi Söderqvist Jazz Orchestra förnekar sig inte, återigen en intressant platta. Hon komponerar, arrangerar, skriver texter och leder sitt band, ett elitlag av svenska jazzmusiker. Ett tiotal spår, vart och ett skrivet för en särskild solist precis som Ellington gjorde. Att Miles och Kenton finns i hennes tankar behöver man återigen inte betvivla. Goda solister finns det gott om i bandet; Robert Nordmark, Karl-Martin Almquist, Alberto Pinton och Dicken Hedrenius till exempel, men tyvärr även en och annan som kanske inte tål att nagelfaras alltför noggrant.
JAN WESTERLUND september 2013
”Söderqvist är så bra på att locka fram olika färger, stämningar och nyanser. Fina solister.”
Sydsvenskan
*
Sydsvenskan
ASJO – The Story of Us (Pitch Blue)
3. Trumpetaren Ann-Sofi Söderqvist är mycket mångsidig som kompositör och arrangör för sitt storband, ASJO. Början av ”The Story of Us” är modern storbandsmusik med nordisk klang och ett slags melankoli som förstärks av sångerskan Lena Swanbergs varmt sorgsna ton.
Spåret ”Wham” blir däremot närmast funk ihop med afrikansk körgospel. ”Weird Blues” med Johnny Hodges-glidande altsax har Ellingtontycke, medan den stunsiga ”In the Basement” känns som uppdaterad messengerjazz. Det mera personliga, ”nordiska” återkommer sedan.
Snudd på för mångsidigt, faktiskt. Allt är hursomhelst värt att lyssna på, eftersom Söderqvist är så bra på att locka fram olika färger, stämningar och nyanser. Fina solister.
Bästa spår: Prayer
Alexander Agrell 2013-08-21
”Ann-Sofie Söderqvist är en imponerande mångsidig kompositör.”
Öviks Allehanda
*
Öviks Allehanda
En imponerande mångsidig kompositör
Jazztrumpetaren Ann-Sofi Söderqvist har skrivit och arrangerat alla melodier på sin andra skiva.
3. ASJO, Ann-Sofie Söderqvist Jazz Orchestra, är ett stjärnspäckat 19-mannaband som bildades 2010. Tenorsaxofonisten Robert Nordmark, trombonisten Lisa Bodelius, tenorsaxofonisten Karl-Martin Almgren, trumpetaren Karl Olandersson är några namn.
Ann-Sofie Söderqvist är en imponerande mångsidig kompositör. Det kan låta som afrikansk jazz, som klassisk jazz, som modern jazz. Däremot är inte Ann-Sofie Söderqvists texter lika spännande.
Bästa låt: “Remembering Frida”, själfull melodi med fint spel av trumpetaren Karl Olandersson.
Artist: Asjo
Album: “The story of us”
Genre: Jazz
Bolag: Pitch blue records
Betyg: 3/5
LARS LANDSTRÖM 2013-08-21
”Kompositören och arrangören Ann-Sofi Söderqvist låter sitt högklassiska storband fylla ut och kommentera melodilinjerna på ett sinnrikt sätt.”
Hallands Nyheter/Hallandsposten
*
Hallands Nyheter/Hallandsposten
STORBANDSJAZZ.
Nytt av Sveriges Maria Schneider
ASJO/Ann-Sofi Söderqvist Jazz Orchestra ”The story of us” (Pitch Blue Records/Plugged)
4. Kompositören och arrangören Ann-Sofi Söderqvist låter sitt högklassiska storband fylla ut och kommentera melodilinjerna på ett sinnrikt sätt.
Första halvan av den genomarbetade skivan innehåller mjuka solon på trombon och av henne själv på flygelhorn, men även raka, funkrockiga beats i ”Fire” och ”Wham!” – samt en fin text sjungen av Lena Swanberg om att efter Utøya-massakern orka söka ljuset, hoppet och kärleken.
Ännu bättre är andra halvan med fler och lättare jazzrytmer. Nils Janson (trumpet) och Johan Christoffersson (altsax) spelar lagom skevt i ”Weird blues” och bollar vidare till ”Dicken” Hedrenius (trombon) och Alberto Pinton (barytonsax), som är ännu friare i Mingus-doftande ”In the basement”.
Efter den självreflekterande ”Rondo” har jag lättare att höra influenser från nutida klassiska tonsättare som Takemitsu i ”Dreaming”, än i ”Arvo’s game”, som är en oväntat svängig Pärt-hyllning.
MARTIN ERLANDSSON 2013-08-21
”välspelad, välarrangerad och musikaliskt rik platta”
GP
*
Göteborgsposten
ASJO
The Story of Us
Pitch Blue Records
3. Bandledaren och trumpetaren (flygelhorn) Ann-Sofi Söderqvist har på storbandets andra platta skrivit musik – och text – mer orienterad mot sina medmusiker än mot idéer. Det ger en välspelad, välarrangerad och musikaliskt rik platta, men innebär också en viss spretighet. Wham! till exempel, förenar ett Angelique Kidjo-artat funk med brass som Quincy Jones hade kunnat sätta ihop. Den följs av en kantig blues, som följs av klassisk storbandsjazz med högklassiskt barytonsolo av Alberto Pinton, en av många fina solister. Lena Swanberg sjunger mycket fint på fem spår. Jag bestämmer mig för att det är hennes röst som blir den här plattans stigfinnare.
Ulf Johanson 2013-09-05
”varmt, ömt och välregisserat”
”ett pärlband av individuella instrumentalister”
Västerbottens folkblad
*
VÄSTERBOTTENS FOLKBLAD
ASJO
THE STORY OF US
ASJO
The story of us
★★★★
Pitch Blue records
4. Brokig. Ann-Sofi Söderqvist kan konsten att låta ett närmast nitiskt engagemang komma fram som varmt, ömt och välregisserat. Plattans elva spår bjuder på lika många specialkomponerade låtar för ensemblens olika solister, där sångerskan Lena Swanberg utmärker sig som alltjämt lojt insmältande i ett tydligt artikulerat uttryck. En paradox? Inte alls. Istället har hon kommit att prägla storbandets sound till den grad att hon blivit en avgörande del av det. I första kompositionen hörs Robert Nordmark på altsax, varpå Lisa Bodelius solar med mjukt sjungande trombon på ”Prayer” och strax därpå tar Karin Hammar vid. Sedan följer ett pärlband av individuella instrumentalister. En trevlig platta i all sin brokighet
Anna Wallentin 2013-09-21
POINT OF VIEW (PBRCD001):
”ett fantastiskt storband som spelar underbar, nyskapande och energisk storbandsmusik” ”ser redan fram emot nästa ASJO-album”
Smålänningen
*
Smålänningen 2012-04-12
Nytt på cd-fronten
Det första albumet från det nystartade bolaget innebär en mycket lovande start för lilla Pitch Blue Records. ”Point of View” heter albumet, som är inspelat live på Fasching i Stockholm, där storbandet ASJO hade sin bejublade debut i början av förra året.
ASJO? Initialerna står för Ann-Sofi Söderqvist Jazz Orchestra och någon ytterligare förklaring lär inte krävas. Trumpetaren, kompositören och arrangören Ann-Sofi Söderqvist är sen många år ett etablerat och aktat namn inom svensk jazzmusik. Det här storbandet hörde jag första gången i ösande regn på Stockholm Jazz Festival förra året och imponerades av både samspelet, det vackra, unika klangspråket och, inte minst, av en rad duktiga solister, bland dem röstinstrumentalisten Lena Swanberg. De första positiva intrycken inte bara består efter första lyssningen på debutalbumet utan förstärks ytterligare. Sammanfattningsvis ett fantastiskt storband som spelar underbar, nyskapande och energisk storbandsmusik skriven och arrangerad av orkesterledaren. Ser redan fram emot nästa ASJO-album.
Kåbe Lidén
”Sällan hör man ett storband som Ann-Sofi Söderqvist Jazz Orchestra numera med en sådan färgrik musikalisk utstrålning.” ”Varje enskilt nummer är intresseväckande och skiljer sig mot vad som annars brukar bjudas idag. Att musikerna samfällt inspireras av den framgår med önskvärd tydlighet.”
OJ
*
Orkesterjournalen
Nr 3 2012
Betyg: 4
I skivkonvolutet skriver Ann-Sofi Söderqvist: ”ASJO är för mig ett drömprojekt som till slut har förverkligats”. Ja inte bara förverkligats utan också blivit mycket lyckat, vill man gärna lägga till. Sällan hör man ett storband som Ann-Sofie Söderqvist Jazz Orchestra numera med en sådan färgrik musikalisk utstrålning. Denna imponerande grupp har även ett härligt drivande komp med basisten Landin och slagverkaren Holgersson.
Undras just också hur lång tid som ligger bakom komponerandet av den fina musiken? Här finns nummer med bred, lättsam swing och i kontrast andra sånger med vemodiga blåfärgade inslag. Varje enskilt nummer är intresseväckande och skiljer sig mot vad som annars brukar bjudas idag. Att musikerna samfällt inspireras av den framgår med önskvärd tydlighet.
Den mustiga saxsektionen fyller ut harmoniken på ett imponerande sätt. Likaså trombonerna som med smidig tyngd lägger breda ackord vid sidan om och under saxsektionen. Trumpeterna vässar till klangbilden med kraftfulla penseldrag som bidrar till den rika tonpaletten.
Mitt i denna breda flod av välljud dyker Lena Swanbergs stämma fram med tydliga textuttryck väl mixade med bandets tonvärld. Det framgår inte om Ann-Sofi Söderqvist själv skrivit texterna men det får man väl utgå ifrån. Och i det sammanhanget visar hon upp ytterligare en kunskap och begåvning utöver tonsammansättningarna som så väl demonstreras här.
Förutom den massiva orkesterklangen får solisterna också gott utrymme vilket höjer nivån än mer. I de inledande numren hörs Amedeo Nicoletto framföra fina mycket melodiska solon på gitarren. Bland saxofonisterna hörs både Karl-Martin Almqvist och Robert Nordmark med resoluta solon på tenorsaxofonerna.
Alberto Pinton lägger ut läckra tonslingor med sin stora barytonsax och Magnus Blom framför skickligt sammanhållna sekvenser på altsaxen vilket även Johan Christoffersson gör helt förträffligt.
Trumpetarna framträder i sviten Trumpet madness med inspirerande och imponerande solopassager. Harald Svensson gör också ett inpass som bidrar till det fina helhetsintrycket. Något som även trombonisterna gör där Karin Hammar, Lisa Bodelius har varsitt spår i Queen of all Gods. Och Dicken Hedrenius plockar fram sin plunger mute och visar sin kunskap om detta speciella sätt att få en jazztrombon att låta.
Till detta så väver som sagt Lena Swanberg in sin vackra och effektiva stämma. Den här produkten var riktigt lustfylld att få ta del av.
Leif Wigh
”Lena Swanberg (…) en fullträff”
”Ann-Sofi Söderqvist har med Point of View gjort något stort, något som är bortom det traditionella storbandet” Dalademokraten
*
Dalademokraten 2012-04-18
Avlyssnat
Jazz
ASJO
Point of View
Asjo – Ann-Sofi Söderqvist Jazz Orchestra – är ett 19-mannaband dit topparna inom svensk jazz plockats. Bandet spelar enbart musik av kompositören och trumpetaren Ann-Sofi Söderqvist. Nu är den första CD:n här.
Det är något visst med en stor orkester. Där finns möjligheter till variation men det kräver också en hel del av arrangören som måste se till att utnyttja musikerna till fullo. Ann-Sofi Söderqvist dirigerar och spelar här alltså inte själv. Bland trumpetarna hittar vi istället Hedemorasonen Karl Olandersson.
Lena Swanberg är sångsolist och det är en fullträff. Hon har en röst som ger djup och klang och ett sångsätt som passar musiken.
Ann-Sofi Söderqvists musik är avancerad, men absolut inte varken svår eller knepig på något sätt. Det är sofistikerad jazz på gränsen till det symfoniska och det känns aldrig överarbetat. Ann-Sofi Söderqvist låter inte bandet ösa på bara för att resurserna finns utan utnyttjar också tystnanden och de små subtila instick som kan göras med enstaka instrument.
Harald Svenssons piano och keyboards ges stort utrymme, liksom Pär-Ola Landins bas, Jonas Holgerssons trummor och Amedeo Nicolettis gitarr. Men visst blir det också en särskild känsla när fulla sektioner med saxar, trumpeter och tromboner går in med kraft i musiken.
Ann-Sofi Söderqvist har med Point of view gjort något stort, något som är bortom det traditionella storbandet så Jazz Orchestra är nog rätt beteckning.
Lennart Götesson
”en av landets mest profilerade jazzkompositörer”
”en bred palett och originella idéer”
DN
*
DN 2012-04-11
3
Ann-Sofi Söderqvist Jazz Orchestra: ”Point of view”
Publicerad 2012-04-11 11:43
SKIVRECENSION
Artist/grupp: Ann-Sofi Söderqvist Jazz Orchestra
Skivtitel: ”Point of view”
Skivbolag: Pitch Blue/Plugged
Ann-Sofi Söderqvist är en av landets mest profilerade jazzkompositörer med fokus på stor orkester men inte nödvändigtvis storbandsjazz. Det är en diskutabel distinktion, men på såväl den här som tidigare skivor märks en mer eller mindre uttalad strävan bort från inkörda former och regler. Det betyder inte att musiken saknar jazzens sväng eller bluesbotten, och den dras inte heller med någon form av konstmusikaliskt komplex. Men Söderqvist jobbar med en bred palett och originella idéer. Hon är samtidigt distinkt, inte minst i valet av medmusiker som till exempel gitarristen Amedeo Nicoletti och pianisten Harald Svensson. Sångerskan Lena Swanberg får mycket utrymme, sammantaget kanske i mesta laget. Men så tillför också sångtexterna en dimension.
Bästa spår: ”Trumpet madness 1–3”
Johannnes Cornell
”ett litet mästerverk”
”en spännande resa, med attityd och hög svansföring, genom en lång rad klangvärldar och oväntade konstnärliga altituder”
Jönköpingsposten
*
Jönköpingsposten 2012-04-22
Genre: Jazz
Ann-Sofie Söderqvist Jazz Orchestra
Point Of View
Pitch Blue Records/Plugged Music
Betyg: 4 tändstickor
Jag vill inte lägga ett genusperspektiv på den här plattan. Men jag tror att det finns ett kvinnligt och ett manligt konstnärskap. Kompositören och trumpetaren Söderqvist har skapat ett litet mästerverk, som rör sig i ett gränsland mellan jazz och nutida urban pop. Med kryddor av rock och funk blir detta till en mycket tilltalande musikalisk buffé. Det är modigt att i dessa tider sätta samman ett nitton man starkt storband och att dessutom fråga gräddan av dagens jazzmusiker om deras tjänster. Resultatet är en spännande resa, med attityd och hög svansföring, genom en lång rad klangvärldar och oväntade konstnärliga altituder.
Bo Levander
”skicklig och personlig”
”Ann-Sofi Söderqvist är en mångnyanserad kompositör.”
”Det spelas både subtilt och med ett jäkla ös samt alla nyanser däremellan. Söderqvist har också försett sångtexterna med så melodiska toner att de skulle passa i den internationella jazzsångboken.”
LIRA
*
LIRA
nr 3 2012 (30/5 2012)
Finns på samplings-CD:n, har markeringen ”LIRA GILLAR”
ASJO
Point of View
Pitch Blue/Plugged
KÄNSLOFYLLD STORBANDSJAZZ. Trumpetaren Ann-Sofi Söderqvist blev strax en av mina favoritmusiker när jag hörde henne i slutet av 70-talet. På senare år har hon ägnat sig mer åt att komponera, arrangera och dirigera än att spela. Lite synd, tycker jag, men hon är skicklig och personlig också som, låt oss säga, jazzmusikalisk auteur.
Som på albumet Point of View med ASJO eller Ann-Sofi Söderqvist Jazz Orchestra, en så stor orkester (sång, piano, elgitarr, bas, saxofoner, trumpeter och tromboner) att den får benämnas storband. Bland medlemmarna finns några av Sveriges främsta jazzmusiker och inte minst Lena Swanberg som både sjunger vanlig jazzsång (om ordet ”vanlig” kan användas om henne) och utför instrumentala röstdueller med orkestern.
Ann-Sofi Söderqvist är en mångnyanserad kompositör. En underliggande puls – bakom trummorna sitter Jonas Holgersson – driver på, försvinner ibland men återkommer. Det spelas både subtilt och med ett jäkla ös samt alla nyanser däremellan. Söderqvist har också försett sångtexterna med så melodiska toner att de skulle passa i den internationella jazzsångboken. Den som vill kan läsa sångtexterna i cd-häftet, kolla skiv- och låttitlar – och fundera över om – och i så fall hur – musiken är programmatisk. Själv tror jag att Ann-Sofi Söderqvist känslofyllt sina kompositioner och arrangemang med så mycket hon bara kunde ur både sig själv och hela livet.
Flera musiker släpps fram för solospel. Pianisten Harald Svensson och gitarristen Amedeo Nicoletti spelar lyriskt på var sitt sätt i À bientôt respektive Tranquility. Än mer spännande är soliststafetterna. Till exempel i sviten Trumpet madness 1, 2 & 3, där vi kan jämföra trumpetarna Tomas Florhed, Patrik Skogh, Nils Janson och Karl Olandersson i tur och ordning. Eller Queen of all gods med solospel av (först) Karin Hammar och (sen) Lisa Bodelius, bägge trombon.
Bengt Eriksson
”Att man gör helt fantastisk musik är klart, och Ann-Sofis kärlek till rösten och i förlängningen till det skrivna ordet ger en personlig prägel åt helheten. ”
”Har ni ens ett gnutta intresse för modern storbandsmusik bör ni kolla den här skivan.”
Kuriren, Musiknytt (Finland)
*
Kuriren (Finland)
Musiknytt
Point of View
(PBRCD001)
med ASJO – utläses Ann-Sofi Söderqvist Jazz Orchestra – är något helt annat – ett drömprojekt med 19 handplockade musiker, de bästa tänkbara och det nyaste, det mesta egna man vill pröva.
Att man gör helt fantastisk musik är klart, och Ann-Sofis kärlek till rösten och i förlängningen till det skrivna ordet ger en personlig prägel åt helheten. Jag tycker också om inspelningen och framför allt då mixningen är gjord med smak och finess som motsvarar det Ann-Sofi har satt på papper.
Har ni ens ett gnutta intresse för modern storbandsmusik bör ni kolla den här skivan. Bäst gör ni det via www.pitchbluerecords.com.
Åke Grandell
”Med egen pallett och ett fräscht okonventionellt storband levererar hon en skiva som bör uppmärksammas.” ”mycket personlig”
”stark stämningsskildrare”
DigJazz
*
DigJazz 2012-04-04
4,5 (av 5)
Ann-Sofi har en egen palett och ett fräscht okonventionellt storband
ASJO
Point Of View
(Pitch Blue Record/ Plugged)
Kompositören och arrangören och inte så ofta numera trumpetaren Ann-Sofi Söderqvist har mer och mer presenterat sig som en musikskrivare av klass. Med egen pallett och ett fräscht okonventionellt storband levererar hon en skiva som bör uppmärksammas. Orkestern har en härlig blandning där åldersspektrat är brett med unga fullfjädrade musiker i varje sektion. Det är inte enbart välkända och rutinerade musiker från landets ledande storband som hörs. Ofta är det ju så att det är många musiker som ingår i flera av Stockholms storband.
Musiken är mycket personlig där arrangemangen får en extra accent när sångerskan Lena Swanberg läggs in i klangbilden. Ann-Sofi är också med som röst. Efter svenskt mått är det faktiskt inte så vanligt men det är ett intressant och raffigt grepp. Ann-Sofi är en stark stämningsskildrare utan att bli sentimentalt seg och insmickrande. Med eggande livfulla rytmiska grepp stärker hon sina skapelser. Den inledande The Bear Walks In C ger indikationer om hennes flexibilitet och intentioner. Starka soloinsatser hörs där från tenoristen Karl-Martin Almqvist och gitarristen Amedeo Nicoletti. I Bientot ger Lenas sång fina vibbar. Hon skall kollas upp ordentlig i fortsättningen. I nämnda melodi kommer också ett välsnidat solo från Amedeo Nicoletti.
Pianisten Harald Svensson skall noteras för sitt ljusa mjuka spel i den eftertänksamma Tranquility. Där gör basisten Per-Ola Landin ett tilltalande intryck bakom Haralds finslipade slingor och Jonas Holgerssons trumspel är ett enda stort utropstecken.. Superbra tenorsaxspel bjuder Robert Nordmark på i Change. Lena och den för mig nya bekantskapen altsaxofonisten Johan Christoffersson tar varligt och ömt hand om Peace. Det blir skivans intimaste nummer. Trombonisterna Karin Hammar och Lisa Bodelius måste nämnas för spelet i Queen Of All Gods. Mer rosor hamnar i trombonsektionen genom Dicken Hedrenius färgstarka growlspel i My Blue Pals som blir lite av back to the roots.
De tre avslutande numren Trumpet Madness 1,2,3 är vikta för de trumpetsolisterna Tomas Florhed, Patrik Skogh, Nils Janson och Karl Olandersson. Bra idé med solister i lite olika stilarter.
ASJO är helt enkelt ett intressant nytillskott i den stronga inhemska storbandsbagen!
Göran Olson
”symfoniska klangfärger”
”ett komp av guds nåde”
Nerikes Allehanda, Meny
*
Nerikes Allehanda
Meny
4
ASJO
Point of view
(Pitch blue/Plugged)
Efter att i åratal ha komponerat och arrat musik i massor åt andra storband, som Norrbotten-, Bohuslän- och Sandviken big band med flera, tog hon steget förra året och startade eget: Ann-Sofi Söderqvist Jazz Orchestra, ASJO. Tonspråket andas både Gil Evans och Maria Schneider. Linjerna är långa med närmast symfoniska klangfärger.
Likt Ellington och andra gamla storbandsledare har hon engagerat en fast sångerska till bandet. På vissa spår sjunger utmärkta Lena Swanberg ordlöst med sin rika och fylliga röst, på andra mer traditionellt med text.
Lägg därtill ett komp av guds nåde och solister som saxofonisterna Robert Nordmark och Karl-Martin Almqvist och trumpetaren Karl Olandersson. Under Söderqvists ledning blir summan större än delarna.
Måns Uggla
“Det dräller av duktiga musiker i bandet, musiker som både fixar ensemblespel och levererar intressanta solon.”
Västerbottenskuriren
”en driven och fantasifull kompositör”
Uppsala Nya Tidning
*
Uppsala Nya Tidning
3
ASJO
Point of view
(Pitch Blue/Plugged)
JAZZ.
ASJO utläses Ann-Sofi Söderqvist Jazz Orchestra, och leds av en av våra bästa trumpetare. Hon har samlat ytterligare ett stort gäng av landets jazzelit i det här storbandet. Vad sägs om namn som Amedeo Nicoletti, Karl Olandersson, Karin Hammar, Karl-Martin Almqvist med flera?
Ann-Sofi Söderqvist spelar ingen trumpet själv med leder orkestern och har skrivit all musik på albumet. Det visar tydligt upp en driven och fantasifull kompositör som lånar från många olika hål och gör något eget av det. Dynamiken är stor från fullt spjäll på alla till intima passager med få spelare. Det ska bli spännande att följa Ann-Sofi Söderqvist vidare.
Bästa spår: The bear walks in C
Björn G Stenberg
”balanserar på ett förnämligt sätt ensemblespel med enskilda soloinsatser”
SvD
*
Svenska Dagbladet 2012-04-14
Jazzkväll i blåsets tecken
14 april 2012 kl 12:53
JAZZ
ANN-SOFI SÖDERQVIST JAZZ ORCHESTRA
Fasching
För mer än 30 år sedan intervjuade jag trumpetaren Ann-Sofi Söderqvist; en kvinnlig trumpetare var då någonting sällsynt och är det än idag. I många år har Ann-Sofi Söderqvist ägnat sig åt att komponera och arrangera för storband och att dirigera.
I den traditionen hör hon väl närmast hemma hos Thad Jones, Gil Evans och Tolvan Big Band, men min tanke far också iväg till Count Basie, för på Fasching sitter gitarristen Amedeo Nicoletti bredvid flygeln precis som Freddy Green gjorde hos Basie när jag hörde dem i Evian sommaren 1975.
Ann-Sofi Söderqvists 19-mannaband drar igång med tonvikt på de fyra trumpeterna i stycket Trumpet madness, sista spåret på nya skivan Point of view, där Nils Jansons stillsamma legatospel står mot Karl Olanderssons expressionism. Från det expressiva till impressionism i Tranquility med det lugna avvägda blåset visavi pianisten Harald Svenssons luftiga arpeggio.
Sångerskan Lena Swanberg är fast medlem i bandet, och möten uppstår som när hennes varmt klingande stämma förenas med tenorsaxofonisten Karl-Martin Almqvists färgstarka temperament, eller hennes utdragna toner kompletteras med Lisa Bodelius livligt artikulerade trombon.
Trombonisten Dicken Hedrenius står för en veritabel charmoffensiv med sin egensinnigt lekfulla och avspända attityd i ett solo som för min del blir kvällens mest minnesvärda upplevelse.
Ann-Sofi Söderqvist balanserar på ett förnämligt sätt ensemblespel med enskilda soloinsatser. Allt är tydligt urskiljbart, också i ett kakofoniskt stycke. Grundkänslan är en entusiasm av stora mått, och när kvällen avslutas med att hon tar emot Bert Levins jazzstipendium känns det som den mest självklara sak i världen.
INGRID STRÖMDAHL
”Framförallt är det de vassa orkestreringarna och arrangemangen som lyfter skivan.”
”En elegant och intelligent breddning av det stora bandets uttryck.”
GP
*
Göteborgsposten
23 maj 2012
Betyg: 3
Jazz i storformat
Ann-Sofi Söderqvist Jazz Orchestra
Point of View
Pitch Blue
Musik i fullformat men långt från den typiska storbandsjazzen av skickliga kompositören och orkesterledaren Ann-Sofi Söderqvist. Framförallt är det de vassa orkestreringarna och arrangemangen som lyfter skivan. Här ges också gott om rymd för Lena Swanbergs fina sång. I bandet – ett tjugotal musiker medverkar – har Söderqvist samlat något av svensk jazzgrädda, där solisterna Karl-Martin Almqvist, tenorsax, Alberto Pinton, barytonsax, Harald Svensson, piano, och inte minst trumpetaren Karl Olandersson sticker ut. En elegant och intelligent breddning av det stora bandets uttryck.
Ulf Johansson
“En snygg skiva..”
Västerbottens Folkblad
Västerbottens Folkblad
Asjo
Point of view
FFF (3)
Pitch Blue Records
Snygg. Är man stor gör man stort. Och sådan är Ann-Sofie Söderqvist. Med början som trumpetare är hon nu en av landets mesta jazzkomponister. Hon har samarbetat med en mängd olika band och artister, allt från Cyndee Peters till Lisa Nilsson, Norrbottens Big Band och Imperiet, och har också fått utmärkelser såsom jazzkatten för komposition och DN:s Casper Prize. Nu är det med ett gäng på 19 musiker hon komponerar för väl avvägt sväng och snygga solomöjligheter. Aldrig blaffigt, sällan trist. Men med en sång som däremot kan kännas upprepad. Bandets medlemmar är en skön mix av etablerade instrumentalister och nykläckta sådana från musikhögskolan. En snygg skiva, utan tvekan.
Anna Wallentin
GRAINS:
“the recording is one of the best I have heard in a long time”
www.musicweb-international.com
“forward-looking compositions and arrangements”
Jack Bowers/All about jazz
“en högoktanig storbandsplatta”
“titelspåret är en riktig pärla”
Linköpingsposten
*
Linköpingsposten
Storband
Trumpetaren Ann-Sofi Söderqvist och Norrbotten Big Band har på ”Grains” (Phono Suecia) åstakommit en högoktanig storbandsplatta. Utgångspunkten för musiken har varit att lita på sig själv och att vara trygg i sig själv. Så säger Ann-Sofi i albumtexten, och här vågar hon ta ut svängarna. Musiken är hennes egen och texterna av Sun Axelsson, Karin Boye och… Ann-Sofie Söderqvist! Musiken, liksom texterna, är mångbottnade och här finns drag av det mesta inom jazzen. Titelspåret är en riktig pärla med fint tenorsolo av Karlm-Martin Almqvist och storbandets musikaliske ledare, trumpetaren Tim Hagans. Lyssna också på sångerskan Lena Swanberg!
TOR-BJÖRN LYRHED
4. “Nydanade storbandsjazz”
“Hennes verk på den nya skivan utmärks av en häpnadsväckande fantasirikedom”
Upsala Nya Tidning
*
Upsala Nya Tidning
20/9 2009
Skivrecension av Grains
4.
Nydanade storbandsjazz
Förnyelsens vindar i svensk storbandsjazz präglar cd:n Grains med Norrbotten big band som tolkar musik av kompositören Ann-Sofi Söderqvist. Den sistnämnda har i flera decennier rört sig inom jazzmusikens domäner både som trumpetare och i kompositörsrollen, samt även varit aktiv inom andra genrer.
Hennes verk på den nya skivan utmärks av en häpnadsväckande fantasirikedom, med en uppsjö av musikaliska teman och stilvariationer alltifrån den Frank Zappa-liknande, fanfariska inledningen av titelverket, till det lyriskt visartade till exempel i Karin Boye-tonsättningen Du ska tacka, med Lena Swanberg som sångsolist.
Det känns rentav lite fel att kalla detta jazz, snarare en gränsöverskridande musik med jazzens speciella rytmik, klangfärg och solistutrymme som stomme.
Ulf Gustavsson
”Kompositionerna är väl genomtänka och energiska, verkligen uttrycksfulla, här finns intelligenta tankar bakom varje ton.”
“Detta är mycket spännande lätt experimentell storbandsmusik med flera dimensioner.”
Orkesterjournalen
*
ORKESTERJOURNALEN
Nr 1 2010
4.
ANN-SOFI SÖDERQVIST & NORRBOTTEN BIG BAND Grains
53-åriga Ann-Sofi Söderqvist började som jazztrumpetare och har under åren utbildat sig vidare och är numera en fullfjädrad kompositör och arrangör och skriver inte bara för jazzorkestrar utan också till körer, symfoniorkestrar och blåsensembler. Hon är också verksam som lärare på Musikhögskolan i Stockholm.
Kompositionerna för Norrbotten Big Band innehåller många känslor, här finns smärta och glädje och mycket annat. Grains har ett symfoniskt upplägg spelat av ett suveränt storband. Några av kompositionerna har texter av Ann-Sofi, Sun Axelsson och Karin Boye och sjungs av Lena Svanberg. Kompositionerna är väl genomtänka och energiska, verkligen uttrycksfulla, här finns intelligenta tankar bakom varje ton.
Klangerna är maffiga och varierade och orkesterns solister, Mats Garberg, tenorsax, Dan Johansson och Ann-Sofi Söderqvist, flygelhorn, Tim Hagans, trumpet, Johan Zakrisson, piano, och Håkan Broström, altsax, tillför kompositionerna det där viktiga extra. Och Lena Svanbergs väna röst förstärker budskapen i texterna.
Framförallt faller jag för Karin Boyes Du ska tacka, suveränt framför av Lena och utsökt flygelhornsolo av Ann-Sofi.
Detta är mycket spännande lätt experimentell storbandsmusik med flera dimensioner.
Tore Ljungberg
“Lyssnad på som konsert, som drama, är Ann-Sofi Söderqvists skapelse stark och Norrbotten Big Band med Lena Swanberg gör den full rättvisa.”
Lira 20/12 2009
*
Lira
20/12 2009
Ann-Sofi Söderqvist – Grains
Dramatisk konsertjazz.
Ann-Sofi Söderqvists kompositioner är dramatiska, såväl musikaliskt som textmässigt. Grains, som är en liveinspelning med Norrbotten Big Band från Kulturens Hus i Luleå, kan lyssnas på som en svit, som en berättelse, eller som flera olika berättelser. Men dramatiken är ledtråden genom det hela, oavsett om dramat går på hög- eller lågvarv. Det hörs i Lena Swanbergs sång på titelspåret Grains, som börjar på så låg volym att man knappt hör den, som en undran, en lyssning inåt – finns där något? Sången stiger långsamt fram för att slutligen manifestera sig kraftfullt: “jag är sökaren, jag är spanaren … jag är jag”. Ann-Sofi Söderqvist har skrivit både text och musik till Grains, vilket gör att jag uppfattar det stycket som en särskild avsiktsförklaring i konserten. Dramatiken är självklart närvarande i Pisagua – med text av Sun Axelsson – det uppfordrande stycket om fiskarbyn i Chile som förvandlades till koncentrationsläger av militärjuntan. Grains kräver sin lyssnare, och bitvis kan det bli lite ansträngande som när berättelsen om koncentrationslägrets fasor skapas genom en instrumental kakafoni som svårligen låter sig hämtas in som passivt bakgrundsbrus, eller när blåsarstyrkan går på högvarv i Grains. Mot det står de avspända eller tystlåtna passagerna som vilans moment i dramat.Lyssnad på som konsert, som drama, är Ann-Sofi Söderqvists skapelse stark och Norrbotten Big Band med Lena Swanberg gör den full rättvisa.
Eva Nikell
“Elegant lek med rytmerna”
“Ann-Sofi Söderqvist bemästrar orkesterns klangapparat med säker hand”
Skånska Dagbladet
*
SKÅNSKA DAGBLADET
28/10 2009
Elegant lek med rytmerna
Glastaket var namnet på en serie som nyligen gick i P2. Den handlade om de hinder som möter kvinnliga musiker och tonsättare. Programledaren Marie Selander intervjuade olika representanter för berörda parter. I det sista programmet medverkade bland annat Karin Rehnqvist samt Ann-Sofi Söderqvist. Man diskuterade vilka osynliga strukturer som ligger bakom motståndet, varför kvinnliga tonsättare glöms bort vid festivaler etc. En del har förbättrats under senare år, men det förflutna kastar ännu skuggor över dagens situation.
Som en frisk fläkt framträdde dock Ann-Sofi Söderqvist med sitt befriande uttalande att hon inte upplevt några problem! Söderqvist, född 1956, är kompositör, musiker (trumpet) och arrangör, och rör sig i gränslandet mellan jazz och symfonisk musik. Hon undervisar även på Musikhögskolan i Stockholm och är nu aktuell med en cd, Grains (sandkorn), i samarbete med Norrbotten Big Band under Tim Hagans ledning. Monica Zetterlund-stipendiaten Lena Swanberg medverkar också i ett par vokalnummer.
Titelnumret har en ambitiös uppläggning med tre satser och inleds med festliga fanfarer som följs av ett kreativt myller i orkestern med hektiska rytmer, medan mellansatsens andlösa stillhet varligt tolkas av Lena Swanberg i Söderqvists dikt Grains, som talar om en vaggvisa ”av dolda toner i legato, med hemliga ord om skönhet”. Pisagua är en tonsättning till Sun Axelssons dikt om platsen i öknen i Chile, där militärjuntan på 70-talet höll sina meningsmotståndare fängslade för att slutligen avrätta dem. Alltså ett stycke politisk jazz, en ovanlig genre, utformad med stark verkan. Inledningen präglas av lågmäld bitterhet, som stegras till en förtvivlad protest mot våld och förtryck. En annan fin dikttolkning är Du ska tacka, efter Karin Boye, med enklare, visartad uppläggning. Shorters quarters, en anspelning på Wayne Shorter, uppvisar elegant lek med rytmerna och skickligt varierat ensemblespel.
Ann-Sofi Söderqvist bemästrar orkesterns klangapparat med säker hand, i Norrbotten Big Bands suveräna framförande under Tim Hagans. Flera goda solister framträder, huvudsakligen påtrumpet och sax. Bandet består av fyra saxar, fyra trumpeter samt en imposant trombonkvartett, som gärna kunde fått mer utrymme. Något solo för trombon tycks inte förekomma. I den fyrsatsiga kompositionen Elements finns i alla fall ett verkningsfullt inslag i satsen Water; efter inledningens vackra och stillsamma speglingar på vattenytan, förmedlade av pianot, sjunker musiken ner på djupet med dova ackord i trombonsektionen.
Henry Frid
”Och det är fina verk. Genomtänkta och väl sammansatta, men samtidigt präglade av en energi och en emotionell bärkraft som lyfter musiken från notbladen.”
”En av skivans höjdpunkter är den stillsamma men växande ”Du ska tacka” med text av Boye, sång av Swanberg och ett läckert flygelhornssolo av Söderqvist.”
DN
*
DN
30/9 2009
Skivrecension av Grains
4.
Som kvinnlig jazzmusiker med fokus på större grupper och storband måste Ann-Sofi Söderqvist räknas till ovanligheterna i den svenska musikbranschen. Många har säkert också hört henne spela trumpet och flygelhorn med skärpa och djup. Men på den här skivan med Norrbotten Big Band (NBB) är det återigen hennes kompositionskonst det handlar om. Storbandet framför musik hon skrivit för den experimentella ensemblen Composers Big Fun, likväl som för just NBB. Solister är bland andra sångerskan Lena Swanberg och NBB:s konstnärlige ledare Tim Hagans på trumpet. Och det är fina verk. Genomtänkta och väl sammansatta, men samtidigt med präglade av en energi och en emotionell bärkraft som lyfter musiken från notbladen. Här finns dessutom en intellektuell dimension i låttexterna, skrivna av Söderqvist, Sun Axelsson och Karin Boye. En av skivans höjdpunkter är den stillsamma men växande ”Du ska tacka” med text av Boye, sång av Swanberg och ett läckert flygelhornssolo av Söderqvist.
Bästa spår: Elements
Johannes Cornell
4.”Modern, klangrik, dynamisk storbandsjazz i Maria Schneiders anda”
”Norrbotten Big Band behärskar allt från folkton och närmast symfoniska partier till fullt sväng”
”Karl-Martin Almqvists tenor och Håkan Broströms altsax imponerar.”
Hallandsposten 14/10 2009
*
Hallandsposten
14/10 2009
Skivrecension av Grains
4.
Modern, klangrik, dynamisk jazz
Ann-Sofi Söderqvist gör modern, klangrik storbandsjazz i Maria Schneiders anda och Norrbotten Big Band behärskar allt från folkton och närmast symfoniska partier till fullt sväng i ”Shorters Quarters”. Ann-Sofi tar själv fram flygelhornet i sin tonsättning av Karin Boyes dikt ”Du ska tacka”.
Liveinspelningen börjar och slutar med två dynamiska 20-minuterssviter, tredelade ”Grains” och fyrdelade ”Elements”, där Karl-Martin Almqvists tenor och Håkan Broströms altsax imponerar. Två kompositioner spelade Söderqvist in med Composers Big Fun 2005. Lena Swanberg (sång) och Mats Garberg (tenorsax) matchar Marie Bergman/Joakim Milder i ”Pisagua”, men i ”Var är du nu?” är bandledaren Tim Hagans trumpet inte i närheten av ex-falkenbergaren Staffan Svenssons.
Martin Erlandsson
”en riktigt bra platta”
”välskrivna och spännande arrangerade kompositioner”
”strålande solon av Håkan Broström och bandledaren Tim Hagans”
”Söderqvist(..) spel ger verkligen mersmak.”
Smålandsposten 16/9 2009
*
Smålandsposten
16/9 2009
Skivrecension av Grains
4.
Norrbotten Big Band har alltid mönstrat toppskiktet av den svenska jazzgräddan, och att de nu kommer ut med ännu en riktigt bra platta är kanske inte någon direkt överraskning. Den här gången framför de välskrivna och spännande arrangerade kompositioner av flügelhornisten Ann-Sofi Söderqvist, och det är musik som ligger väl till för NBB:s moderna storbandssound, där komplexa klanger har företräde framför svänget. Här finns också strålande solon av Håkan Broström och bandledaren Tim Hagans, men det är ändå lite synd att Söderqvist själv bara är solist i ett nummer, då hennes spel verkligen ger mersmak.
Magnus Nilsson
”en känsloladdad timma jazz.”
”Swanberg både växer och fängslar. Liveaspekten skänker vacker autencitet.”
”Arrangemangen behåller sin fräschör och nytändning och kulminerar i det sista, dynamiska ”Elements”.
” Söderqvists och Dan Johanssons båda flygelhornsinsatser lyfter”
Västerbottens Folkblad september 2009
*
Västerbottens Folkblad
v. 39 2009
Skivrecension av Grains
3.
Känslofyllt. Trumpetaren och kompositören Ann-Sofi Söderqvists samarbete med Norrbotten Big Band och Lena Swanberg är en känsloladdad timma jazz. Efter en fanfarisk inledning sjunger Swanberg som under meditation, ackompanjerad av en dov bordun, klingande trianglar och ett följsamt piano. När sedan basen tuggar igång och saxarna öser på ler vi, åskådarna klappar och Swanberg både växer och fängslar. Liveaspekten skänker vacker autencitet.
Arrangemangen behåller sin fräschör och nytändning och kulminerar i det sista, dynamiska ”Elements”. Swanberg blir en aning övermogen i ”Pisagua” men Söderqvists och Dan Johanssons båda flygelhornsinsatser lyfter och Tim Hagans trumpetsolo är kanslofyllt och stadigt trevande, precis som plattan i sin helhet.
Anna Wallentin
COMPOSER`S BIG FUN:
Swedish Jazz Celebration – uruppförandet av Grains
“Musiken i fråga är emellertid ingen vanlig storbandsjazz. Lika lite som de tre orkesterledarnas övriga repertoar följer Söderqvists flerdelade stycke “Grains” genrens givna konventioner.”
“I stället utvecklar sig verket mer linjärt, utan direkta upprepningar och med en omfattande dynamik.”
“(..)är det något som håller ihop musiken så är det just ett slags emotionell logik.”
“De individuella musikerna och Söderqvists fingertoppskänsla har gett det skrivna materialet ett eget liv och en egen identitet.”
DN 19/3 2006
4. ”tre skrivare som vågar ta steget fullt ut med eget material och idéer.”
”Solisterna har personlig profil. Staffan Svenssons trumpet i Var är du nu är en höjdare.”
”ett storband med många bottnar som bör tas tillvara.”
DIG 2006
*
DIG
Skivrecension av Composer´s Big Fun
4.
Det är kul att det finns skrivare som törs lämna den traditionella storbandstraditionens stora förtjänster men också dess inrotade konventioner. Bakom det relativt okända Composer´s Big Fun finns det tre skrivare som vågar ta steget fullt ut med eget material och idéer.
Trumpetaren Ann-Sofi Söderqvist, rörblåsarna Jan Levander och Joakim Milder är initiativtagarna till orkestern. Solister som de är har de givetvis improviserade saker att berätta även där. Instrumentationen med Anders Åstrands marimba/vibrafon samt Alberto Pintons kontrabasklarinett ger ett lockande spektra. I Ann-Sofis Tidsstämning samt Jan Levanders suggestiva Ingredienser Till En Människa hörs dramatisk sång från Marie Bergman.
Solisterna har en personlig profil. Staffans Svenssons trumpet i Var Är Du Nu är en höjdare. Det finns mer än influenser från Miles i hans fraser. Andra trumpetsolon bjuds av Lasse Lindgren och Patrik Skogh. Kontrasterande trombonister är Niclas Rydh, Sven Berggren och ”Dicken” Hedrenius. Pianisten Johan Zakrisson och sopransaxofonisten Dave Wilczewski skall också nämnas. Bas spelar Per-Ola Landin och trumslagare är Calle Rasmussson. Med är också altsaxofonisten Peter Fredman, trumpetaren Tomas Florhed och trombonissan Karin Hammar. Summering, ett storband med många bottnar som bör tas tillvara.
Göran Olsson
Composer´s Big Fun – Fasching Stockholm
”Det är intressant musik, bitvis avancerad och svårspelad. Men i och med att kompositörerna Ann-Sofi Söderqvist, Jan Levander och Joakim Milder lyckas förmedla just det roliga med att pröva nya grepp så blir musiken också kul att höra. (..) det känns liksom inte så blodigt. Och därför blir det bra.”
”Milders arrangemang på ett gammalt stycke av Charles Ives är en excentrisk höjdare. Även när Söderqvist korsar blues med influenser från Olivier Messiaen låter det egenartat och inspirerande”
”Jan Levanders material är på sätt och vis mer robust, med gott om underlag för bandets många slipade solister.”
“(..)kvällens kanske mest sublima ögonblick: Milder och David Wilczewski på varsin sopransaxofon.”
DN 25/5 2005
Composer´s Big Fun – Kulturhuset Stockholm
”en resa från storbandskonceptet och ut. Det är nyskriven musik av alla de tre bandledarna, arrangerad för just det här tillfället och mer eller mindre tvärtemot genrens alla konventioner. En annorlunda storbandsjazz, i vilket fall som helst.”
”lekfull på ett sätt som stundtals för tanken till Frank Zappa.”
”stringens och skärpa.”
DN 2/5 2004
HEARTFLOWER:
”..ett intressant album med en klassisk kvintettsättning”
”skön variation i tempo och harmonier.”
”En uppriktig och sann musikalisk höjdare!”
Kristianstadsbladet 10/3 1998
4.”en timmes njutbar jazzmusik”
”Rytmsektionen i deras kvintett är i sammanhanget perfekt”
”Vacker musik och improvisatörernas frihet till nyskapande.”
Norrköpings Tidningar 11/2 1998
”En skiva som innehåller ömsom eftertänksamma ballader och komplicerade upptempostycken.”
”Tufft och utåtriktat.”
”ett naturligt flöde. Tonerna bjuder upp till eggande utflykter”
”Coolt och spetsigt.”
Västerbottens-Kuriren 21/4 1998
4.”Bäst just nu”
Aftonbladet 4/3 1998
”Resultatet är både spännande och omväxlande.”
”fina lyriska kvaliteter.”
Kvällsposten 2/3 1998
”Gulddebut på cd”
”nio briljanta, nya låtar”
”En av vårens skivor ”
Expressen 15/3 1998
5.”..en av den kylslagna vårens hetaste skivor. Musik som värmer och man blir på gott humör.”
”Deras spel är auktoritärt, kraftfullt, vackert och med stark rytmisk gnista – het musik som går hem även hos en ung publik. Ann-Sofi och Christina bjuder på nio utsökta originalkompositioner där de blommar ut i många fina soloprestationer.”
Sundsvalls Tidning 18/5 1998
ANN-SOFI SÖDERQVIST M. VAR. GRUPPER:
Bitches Brew – Studion/Folkets Hus Umeå
”Gruppen Bitches Brews musik lever mycket på det finstilta, det väl avvägda i uttryck och känsloinnehåll. Samspelet mellan brassinstrumenten och Berit Anderssons ordlösa sång är perfekt. Där finns originalitet och säreget formade klangbottnar, små förskjutningar i harmonier och möten, och en unisonitet med elegant och skön ”tajming”.
Ann-Sofi Söderqvists flygelhornsspel är skönt och lyriskt med härliga legatolinjer som bryts mot häftiga språng och liksom hopflätade toner, som balanserat ändrar tonfärg lika nyanserat som regnbågens skiftningar. Det finns en handfull flygelhornsaktörer i Sverige i nivå med hennes tonbildning och drivna improvisationsförmåga.”
Orkesterjournalen 12/2 2004
Christina Nielsen/Ann-Sofi Söderqvist Kvintett – Odense musikbibliotek
”Söderqvists spil på flygelhorn var en sand fryd at lytte til. Hun formulerade sig i lange, guirlandagtige linjer, der til tider var lidt halsbraekkende, men hvor hun alligevel landade på begge ben. Det var som om hvert nummer var en udfordring, hvor flere muligheder skulle udforskes og prøves af. Den gamle standard ”On Green Dolphin Street” blev i hendes fortolkning til en dug-frisk sang, hvor det noget stramme harmoni-skema blev udganspunkt for nye udtryksformer.
Uge Avisen 28/4 1999
Ladies & Gentlemen – Östersund
”…..verklig jazzmusikalisk glöd och bandets ensemblespel imponerade. Det var tre blåsare som höll mycket hög klass och kompet var för kvällen hett.
Mest imponerades jag av Ann-Sofi Söderqvists trumpet- och flygelhornsspel. Dels för den härliga tekniken, men kanske främst för det improvisationsintelligenta solospelet…..”
Östersundsposten 22/7 1997
12 Standards – Stora Stygga (skivrecension)
”….Några bra solister finns också, och en av dem är definitivt Ann-Sofi Söderqvist som spelar ett fullödigt flygelhorn i God bless the child. …”
Orkesterjournalen juli/augusti 1996
Lisa Nilsson – Borgholm Öland
”…Min personliga favorit, ”Ändå faller regnet”, från kritikerrosade albumet ”Himlen runt hörnet”, framförs i ett nytt, stämningsfullt arrangemang, akustiskt och med trumpetsolon av Ann-Sofi Söderqvist. Det är så vackert att man får ståpäls och ryser i hela kroppen:..” – Borgholms kommun 27/7 1995
Lisa Nilsson – Pumpehuset Köpenhamn
”…og ”Ändå faller regnet”, sidstnaevne i et samspil med trompetisten Ann-Sofi Söderqvist, der var så ubeskrivligt smukt og melankolsk, at det naermast gjorde ondt. …” – B.T. 1/6 1995
Pumpehuset Köpenhamn
Lisa Nilsson – Pumpehuset Köpenhamn
”…Smått magisk blir också ”Ändå faller regnet”. När Ann-Sofi Söderqvist fyller ut ljudbilden på trumpet går tankarna till det coola 50-talets beat-kultur och Chet Baker. Utanför står luften stilla och danskarna jublar som man aldrig tidigare gjort inför en svensk. …” – IDAG 1/6 1995
Lisa Nilsson – Pumpehuset Köpenhamn
”…Efter den pumpande funkavrivningen är det sedan dags för ett lugnare parti på tre låtar. Lisa tonar ner tempot genom att ensam sjunga endast ackompanjerad av ett stillsamt piano. Ann-Sofi Söderqvist öppnat efter det – Ändå faller regnet – med några mjuka toner på flygelhornet och danskarna står som trollbundna. …” – SvD 3/6 1995
Jazz on the Corner
(Samlingsplatta med flera grupper från Lydmar bl a Marie Bergman)
”….Musiken är omväxlande. Marie Bergman sjunger med stor inlevelse i You don´t know what love is, där Ann-Sofi Söderqvist utför ett naket och utlämnande trumpetsolo…” – OJ september 1995
Clues & Q:s – Fasching Stockholm
”På Fasching bjöds de europeiska gästerna bl a på vår egen kvinnliga trumpetbegåvning Ann-Sofi Söderqvists nya grupp Clues & Q:s. Finns det någon mer själfull och mogen kvinnlig trumpetare i Europa? Världen?” – Musikern nov 1991